Sayfa yükleniyor. Lütfen bekleyiniz...

 

ÖMÜR BOYU SORUMLULUK

Kasım 27, 2019by admin

 

Bilindiği üzere Asansör İşletme ve Bakım Yönetmeliği 6 Nisan 2019 Cumartesi 30737 sayılı Resmi Gazetede yayımlandı ve aynı tarihte yürürlüğe girmiştir. Bu yönetmeliğin 11. Maddesi yedinci fıkrasında “Bina sorumlusunun garanti süresi içerisinde bir başka asansör monte eden veya onun yetkili servisi ile bakım sözleşmesi imzalaması, o asansörü piyasaya arz eden asansör monte edenin garanti ile ilgili yükümlülüklerini ortadan kaldırır.”  hükmü getirilmiştir. Bu madde de özellikle garanti ile ilgili yükümlülükler ortadan kalkar denilmektedir. Hâlbuki başka bir asansör monte eden veya onun yetkili servisi garanti kapsamındaki asansöre bakım-servis hizmeti verdiğinde asansör monte eden firmanın yükümlülüğü tamamen ortadan kalkmalıdır. Çünkü Asansör Piyasa Gözetimi ve Denetimi Yönetmeliği 5. Maddesi onüçüncü fıkrasında“ Asansör monte eden, PGD faaliyeti sonucunda tespit edilen uygunsuzluğun kendisinden kaynaklanmadığını, asansörün piyasaya arzından sonraki süreçte kendi bilgisi dışında asansöre yönelik gerçekleştirilen bakım, onarım veya herhangi bir aksam değişimi veya revizyon işleminden kaynaklandığını ispatlarsa sorumluluktan kurtulur. Bu durumda sorumluluk, bakım, tamir, aksam değişimi veya revizyon işlemi yaparak ürünün güvenliğine ilişkin özelliklerini etkileyen kişiye ait olur.  “ hükmü getirilmiş olup bu maddenin uygulanmasında firmalarımız çok zorluk çekmektedir. Açıkçası firmalarımız kendi bilgisi dışında asansöre yönelik gerçekleştirilen bakım, onarım veya herhangi bir aksam değişimi veya revizyon işlemlerini ispat etmekte zorlanmaktadır. Çünkü ispat için gerekli belgeleri (revizyon sözleşmeleri, bakım kayıt tutanakları, durum tespit raporu, revizyon veya parça değişimi faturası, bakım sözleşmesi gibi) temin etmek nerdeyse mümkün değildir. Yöneticiler bu dökümanları vermek istemiyor, resmi kurumlar ise resmi yazı ile istenirse veririz demektedirler. Yine muayene kuruluşları da muayene raporlarını vermekten imtina etmektedirler. Durum tespit raporlarını ise bakımı alan yetkili servis imzalamak istememektedir. Tescil öncesi alınan yeşil etiket raporları veya yıllık periyodik kontrol raporları ise Sanayi ve Teknoloji İl  Müdürlülükleri tarafından ispat olarak görülmemektedir. Çünkü Asansör Piyasa Gözetimi ve Denetimi Yönetmeliği 5. Maddesi onbirinci fıkrasında “Periyodik kontrol neticesinde A tipi muayene kuruluşunca asansöre yeşil renkli bilgi etiketi iliştirilmiş olması o asansöre yönelik PGD yapılmasına engel değildir.” hükmü getirilmiştir.

Asansör Piyasa Gözetimi ve Denetimi Yönetmeliğinin 5. Maddesi onbirinci fıkrası değiştirilmeli ve en azından tescil öncesi yeşil etiket raporu ispat niteliğinde olmalıdır.

İspat için gerekli belgeleri (revizyon sözleşmeleri, bakım kayıt tutanakları, durum tespit raporu, revizyon veya parça değişimi faturası, bakım sözleşmesi gibi) temin etmekte zorlanan asansör monte edene bu evraklara kolayca ulaşması için yasal altyapı hazırlanmalı ve en azından yönetmeliğe madde eklenmelidir.

Ayrıca Durum Tespit Raporu yerine bakım el değiştirdiğinde muayene şartı getirilmelidir.

Asansör İşletme ve Bakım Yönetmeliğin de değişikliğe gidilmeli garanti ile ilgili hükümler düzeltilmeli ve 3 yıl garanti ve ömür boyu sorumluluk ortadan kaldırılmalıdır. Süresi bilinmeyen sorumluluk firmalarımızı mağdur etmektedir. Özellikle bazı bölgelerde il müdürlülükleri 8-9 yıl önce monte edilen asansörleri inceleyip ilk montajı yapan firmaya ceza yazmaktadırlar.

Her defasında otomotiv örneği verilen sektöre otomotivdeki gibi 2 yıl garanti hükmü getirilmeli ve yetkili servis dışında müdahale olursa tüm yükümlülük ortadan kaldırılmalıdır. Ayrıca asansör parçası üreten (kabin, kapı, tampon, regülatör, güvenlik tertibatı, komple kumanda panosu, makine motor gibi) firmaların garanti süresi başlangıcı asansörün piyasaya arz tarih olmalı ve bu husus Asansör İşletme ve Bakım Yönetmeliğin de tanımlanmalıdır.

 

ARİF BAR

MAKİNA MÜH.

AR&ME MÜHENDİSLİK PROJE EĞİTİM DANIŞMANLIK

admin

Kimdir & İletişim
Mühendisi Arif BAR tarafından kurulmuş olup, sadece asansör sektörüne danışmanlık hizmeti vermektedir.
Adres Bilgisi
https://www.armeasansor.com.tr/wp-content/uploads/2019/04/img-footer-map.png
Sosyal Medya
Bizleri sosyal medya hesaplarımızdanda takip edebilir haberler ve duyurularımızı görüntüleyebilirsiniz.
Kimdir & İletişim
Mühendisi Arif BAR tarafından kurulmuş olup, sadece asansör sektörüne danışmanlık hizmeti vermektedir.
Adres Bilgisi
https://www.armeasansor.com.tr/wp-content/uploads/2019/04/img-footer-map.png
Sosyal Medya